In het Parool

Grijze banen en witte sprieten: waarom zou je die corona-uitgroei bijwerken? Over IJburg trekt een grijze golf, mede dankzij kapper Rick van Raak (51), die niet aan verven doet. Vier klanten over de keuze voor hun natuurlijke kleur.

Tekst Alice Boothby, foto’s Nosh Neneh

Gera van het Bolscher (50)

"Grijs zijn scheelt mij veel tijd, geld en frustraties"

“Ik was best jong toen ik grijs werd: dertig. Dan ga je naar de kapper, of verf je het zelf. Als blondine heb ik met highlights lang kunnen verbergen dat ik grijs werd. Dat was een prima oplossing, tot het moment dat elke twee weken weer die ellendige grijze streep in mijn scheiding zichtbaar werd. Op een gegeven moment was ik alleen nog maar bezig met de kleur van mijn haar, omdat er niet meer tegenop te verven viel. En ja, wat doe je dan? Ik had een collega met prachtig wit haar en merkte dat ze veel complimenten kreeg. Maar zoiets zag ik bij mezelf nog niet zo snel gebeuren. Tot het moment dat ik mijn kapper om raad vroeg. Hij stelde voor om voor natuurlijk grijs te gaan, wist ik niet wat me overkwam. Ik was in shock. Ouder worden is iets wat ik liever niet wilde, ik was er niet klaar voor. Maar hij verzekerde me dat het goed zou staan. En mocht ik het écht niets vinden, dan was er een weg terug. Stap voor stap zijn we vervolgens naar grijs gegaan en kreeg ik enorm veel positieve reacties. Inmiddels kan ik zeggen: grijs zijn scheelt mij veel tijd, geld en frustraties. Natuurlijk kan ik me goed voorstellen dat grijs niet voor iedereen weggelegd is. Bij mij heeft grijs zich echt moeten bewijzen. Maar ik ben er erg blij mee.”

Josine Peters (49)

'Bij thuiskomst herkende mijn zoontje mij niet meer'

“Twaalf jaar lang heb ik mijn haar geverfd. Ik was weleens benieuwd naar hoe het eruit zou zien als ik daarmee zou stoppen. Wat zit eronder die laag verf? Toch durfde ik het niet: ik heb een representatieve functie en wil er graag verzorgd uitzien. Een wereldreis met mijn man en drie kinderen leek mij een goed moment om met grijs te experimenteren. Als het dan niets bleek te zijn, zou ik het na afloop van de reis gewoon weer beginnen te verven. Kapper Rick heeft mij vervolgens twee dagen voor Kerstmis helemaal kortgeknipt. Een gladde, strakke coupe. Bij thuiskomst herkende mijn zoontje van zes mij niet meer, hij schrok heel erg. Ik voelde me daarentegen vrij: ik heb daarna nooit meer mijn haar laten verven. Al is mij dat weleens gevraagd. ‘Wanneer begin je weer eens met verven?’ vroegen ze dan. Blijkbaar maken sommige mensen daar een punt van, maar ik kan me daar niet zo druk over maken. Sinds ik voor grijs heb gekozen zijn grijze vrouwen mij steeds meer gaan opvallen in het straatbeeld. In zekere zin herken je in elkaar de stap die je beiden hebt gezet. Zo fietste ik laatst achter een vrouw met prachtig grijs haar. We raakten aan de praat en toen zei ze: ‘motorrijders groeten elkaar - eigenlijk zouden we een groet moeten hebben voor mooie grijze vrouwen.’ Ik moest lachen, dat lijkt me nou echt een goed idee.”

Floortje Timmerman (47)

‘Mijn haarkleur zegt niets over hoe ik in het leven sta’

“Soms zie ik vrouwen met gekleurd haar lopen en betrap ik mezelf op de gedachte dat ik het er onnatuurlijk uit vind zien. Dat terwijl ik me er zelf jarenlang schuldig aan heb gemaakt. Een obsessie zou ik het niet willen noemen – maar ik was wel veel met mijn haar bezig. Net als veel andere vrouwen vond ik het moeilijk te accepteren dat ik grijs werd. Stom eigenlijk, want achteraf denk ik: mijn haarkleur zegt niets over hoe ik in het leven sta of over mijn leeftijd. Grijs zegt eerder iets over het feit dat ik bewust bezig ben. Ik heb ervoor gekozen om mijn haar en huid goed te verzorgen en niet meer voor chemische middelen te kiezen. Sinds ik gestopt ben met verven is mijn haar dikker, glanst het meer en breekt het minder snel af. Inmiddels zie ik aardig wat grijze vrouwen op IJburg rondfietsen. Maar dat is niet zo gek: veel mensen zijn hier veertien jaar geleden komen wonen. We zijn door de jaren heen allemaal volwassener geworden en bewuster gaan leven. En ja: we zijn dus ook grijzer geworden.”

 

Nathali Meurs-Pas (49)

'Inmiddels vind ik het geweldig en mijn man ook'

“Ik heb Indisch bloeden had donkerbruin haar. Maar toen ik voor het eerst een grijze haar zag, ben ik direct begonnen met mijn haar verven. Het was een bewerkelijke klus en daar werd mijn haar niet beter van: het werd droog en ik kreeg last van klitten. Mijn kapper zei: waarom ga je niet voor grijs en knippen we het helemaal kort? Hij liet mij foto’s zien van vrouwen met korte coupes en wist me over de streep te trekken. De eerste fase was een periode waar ik doorheen moest en ik heb ook zeker tranen gelaten. Zo zei mijn man de eerste nacht: ‘het lijkt wel alsof ik naast een grijze duif in bed lig.’ Inmiddels vind ik het geweldig en hij ook. Ik vind het wel opvallend dat grijze mannen vaak als aantrekkelijk worden bestempeld, terwijl grijzende vrouwen met ouderdom wordt geassocieerd. Dat is onzin. Met een goed geknipte grijze coupe en leuke kleding hoef je er als grijze vrouw niet oud uitte zien. Sterker nog: ik draag meer kleur sinds ik grijs ben, net als een opvallende bril. Wanneer mensen zeggen dat ik bijna vijftig ben, geloven ze me vaak niet.”

 

[[en]]A collective of hairdressers that master the craft of cutting hair.
Our work is characterized by attention to detail and focus on long-lasting natural cuts.[[nl]]Natuurlijk knippen 

Rikit Hair beheerst het hele spectrum van kniptechnieken en kleurspecialismes. Wij houden de ambachtelijke traditie van het vak hoog, maar zijn altijd gefocust op nieuwe ontwikkelingen. Graag nemen we je mee in onze wereld om te zoeken naar de beste mogelijkheden voor jouw haar.

[[en]]Make an appointment[[nl]]Maak een afspraak