Going grey

Hoe dwingend kan een schoonheidsideaal zijn? Vooral veel vrouwen grijpen bij het eerste grijs naar de haarverf. Daar weer mee stoppen is een grote stap, want grijs is oud. Maar het ideaalbeeld begint te kantelen.

Caroline Buijs 19 september 2020, 1:00

Lees het hele artikel in Trouw hier online

Beeld voorpagina door Jenna Arts

Rikit Hair staat in Trouw dit weekend, in een mooi artikel van journaliste Caroline Buijs over schoonheid op leeftijd. Ze verft haar haar omdat ze graag jong wil lijken, maar:
'‘….gek genoeg kreeg ik niet het idee dat mijn geverfde haar bijdroeg aan een jonger uiterlijk. Wanneer ik vakantiefoto’s bekeek, hoefde ik niet eens mijn leesbril op te zetten om mezelfte herkennen: ik was die persoon met die pluizige knot haar in een wat onbestemde kleur oranje.’

Haar acht jaar oudere zus is dan al gestopt met verven. Eigenlijk ziet zij er veel jonger uit, observeert Caroline:
‘Misschien was jonger wel niet het goede woord, misschien was ze nu gewoon ‘echt’ omdat haar haarkleur in harmonie was met haar huid – dát maakte haar mooier en stralender.’

 

Dat zeggen we als Rikit Hair natuurlijk al jaren.

 

Uit het artikel: „Niet de grijze kleur doet je ouder lijken, maar de uitgroei. De grijze kleur past juist bij je, die is van jou,” zegt kapper Rick van Raak, eigenaar van kapsalon Rikit inAmsterdam. Zijn missie is om vrouwen zover te krijgen hun natuurlijke schoonheid te omarmen. “Ik wil mensen niet transformeren tot wat ze niet zijn:een zogenaamd ideaal plaatje dat je wordt voorgeschreven door de media.” In2017 zegde hij de haarverf vaarwel. Niet alleen omdat het schadelijk is voor het milieu – er wordt per jaar vijftien miljoen liter chemische haarverf door de wasbak gespoeld – maar ook omdat hij gekleurd haar steeds minder mooi vond. “Chemisch kleuren vind ik onnatuurlijk: het is te egaal en te massief waardoor levendige kleurschakeringen verdwijnen. Bovendien beschadigt verf de haarschubben: de natuurlijke vezel gaat kapot en je haar wordt poreus en dof.” Hij vergelijkt het met een kok: hoe kan die met bedorven ingrediënten een mooi gerecht maken?

Van Raaks klanten waren niet meteen om– de meesten wilden helemaal niet grijs zijn. Hij ging nadenken waar dat ’m inzat en realiseerde zich dat grijs zijn niet het probleem is, maar het beeld datje ziet wanneer je uitgroei hebt. Inmiddels werkt Van Raak met niet-permanente transparante kleuringen waardoor je geen uitgroei meer ziet en vrouwen “niet meer afhankelijk zijn van hun kapper.”

Wij zetten onze journey #embracethegrey voort. Beginnen?

 1. Blend: Wil je niet cold turkey naar grijs? We kleuren niet de grijze haren in je uitgroei maar maken de haren die nog gekleurd zijn ‘koeler’ met transparante verzorgende kleuringen. Daardoor ontstaat een mooie blend met je eigen natuurkleur en zie je geen uitgroei.

2. Shape: Onze startpunt ben jij!Alles begint bij de juiste shape in je haar knippen die jouw persoonlijkheid versterkt. Zorg ervoor dat je een goede coupe kiest die bij je gezichtsvorm past. Sexy, speels of misschien wel wat edgy. Zo is de associatie niet: ‘ouder worden’, maar: eigentijds, vrij en krachtig.

3. Nourish: door de coupe die we knippen hoef jij je niet druk te maken ‘of je het thuis ook zo kunt krijgen’.Samen met de juiste haarproducten voor thuis wordt je haar een sieraad dat je 24/7kunt dragen.

Beeld Martijn Gijsbertsen/visagie Marlies Veerbeek
Beeld Martijn Gijsbertsen/visagie Marlies Veerbeek
Beeld Martijn Gijsbertsen/visagie Marlies Veerbeek
Beeld Martijn Gijsbertsen/visagie Marlies Veerbeek

[[en]]A collective of hairdressers that master the craft of cutting hair.
Our work is characterized by attention to detail and focus on long-lasting natural cuts.[[nl]]Natuurlijk knippen 

Rikit Hair beheerst het hele spectrum van kniptechnieken en kleurspecialismes. Wij houden de ambachtelijke traditie van het vak hoog, maar zijn altijd gefocust op nieuwe ontwikkelingen. Graag nemen we je mee in onze wereld om te zoeken naar de beste mogelijkheden voor jouw haar.

[[en]]Make an appointment[[nl]]Maak een afspraak